” ازدواج فیگارو ” موتزارت
درباره هومن خلعتبری بیشتر بدانید
پیانسیت و رهبر موسیقی ارکسترال و گروه سازهای ایرانی و اپرا
هومن خلعتبری فراگیری پیانو را از ۶ سالگی نزد نیره اسکویی آغاز نموده و بعدها آن را نزد لیلی سرکیسیان و امانوئل ملیک اصلانیان ادامه داد. وی همزمان هارمونی و کنترپوان را نزد فریدون ناصری، آهنگسازی را نزد احمد پژمان واصول رهبری ارکستر را از توماس کریستین داوید و حشمت سنجری آموخت.
در کنار تحصیل علم موسیقی در محضر این اساتید، حضور و تجربه آکومپایمان ( همراهی آواز با ساز پیانو ) شاگردان کلاس آواز خانم آریا زند و شاگردان کلاس ویلن حشمت سنجری ، سبب آگاهی و تبحر بیشتر وی در دنیای موسیقی کلاسیک شد. همکاری به عنوان پیانیست در تالار رودکی و تجربه ی آکومپایمان با گروه کر و سولیست های اپرای تهران ( مانند حسین سرشار و احمد پارسی و بهجت قصری )، منجر به آشنایی بیشتر با رپرتوار اپرا، آواز کلاسیک و وسعت فعالیتهای هنری وی شد.
در این میان حضور در مستر کلاسهای اساتید پیانو مانند نوین افروز، گ. گرت اشلگر و ا. هوتزل، تأثیر به سزایی در ارتقاء دانش و سطح نوازندگی پیانوی وی داشت.
وی در طی دوران تحصیلات دانشگاهی در ایران، ردیف و دستگاههای موسیقی ایرانی را زیر نظر مهربانو توفیق (با ساز سه تار) و دروس موسیقی جهانی (کلاسیک) را زیر نظر اساتید دیگر دانشگاه همچون شریف لطفی، هوشنگ کامکار، دکتر امیراشرف آریانپور و کامبیز روشن روان آموخت و در سال ۱۳۷۵ از دانشکده موسیقی دانشگاه هنر تهران فارغالتحصیل شد.
ضبط و اجرای پیانو در موزیک متن بسیاری از فیلمهای سینمایی، آثار تولیدی در صدا و سیما و همچنین انتشار ۲ سی دی «بارون بارونه» ( با ویلن حسین یوسف زمانی ) و «ای وطن» ( با تار کیوان ساکت و آواز فاضل جمشیدی ) از یادگارهای آن دوره میباشد.
پیانیست ارکستر سمفونیک تهران، آسیستان گرگین موسسیان درگروه کر ارکستر سمفونیک تهران، پیانیست ارکستر و گروه کر فرهنگسرای بهمن زیر نظر مهدی شمس نیکنام و همچنین آسیستان پروفسور توماس کریستین داوید در ارکستر فیلارمونیک جوانان انستیتوی فرهنگی اتریش در تهران از جمله فعالیت های او در طی سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۵ بوده است.
هومن خلعتبری پیانیست، رهبر ارکستر، رهبر گروه کُر و مربی اجرای آواز ( Vocal Coach ) تحصیلات آکادمیک موسیقی را در دانشگاه هنر تهران ( لیسانس نوازندگی ساز ایرانی / سهتار ) بعلاوه دانشگاه موسیقی گرتس اتریش ( رهبری ارکستر – رهبری کُر ) به پایان رسانده و سالها تجربه کار در گروه کر ارکستر سمفونیک تهران – گروه کر فرهنگسرای بهمن – ارکستر فیلارمونیک جوانان تهران – اپرای شهر گرتس اتریش و مدیریت هنری فستیوال موسیقی کلاسیک « قصر کیرشتِتِن » اتریش را در کارنامه هنری خود دارد. او رهبر افتخاری ارکستر « سولیستهای برنو/ Vituosi Brunensis » و مدیر هنری « آنسامبل شوش / Shoosh Ensemble» میباشد. چهار آلبوم موسیقی کاسپی ، هور ، باران بارانه و ای وطن از آثار منتشر شدهی اوست که در فضای مجازی در دسترس عموم میباشد.
قطعه ای از موسیقی “می خوام برم کوه”
خلعتبری در سال ۱۳۷۵ برای ادامه تحصیلات دانشگاهی خود عازم اتریش شد و در دانشگاه هنر و موسیقی شهر گراتس، رهبری کر را زیر نظر Rupert Huber و Johannes Prinz – رهبری ارکستر را باA. Tamayo ، R. Armanian ، Martin Sighard و اصول رهبری اپرا و آکومپایمان با خواننده را نزد Wolfgan Bozic و G. Fruhman آموزش دیده و تحصیلات خود را در دو رشته رهبری کر و رهبری ارکستر به پایان رسانیده است.
وی در کنار رهبری اپرا و یا کنسرت با ارکسترهای متعدد از جمله ارکستر فبلارمونیک ماریبور- ارکستر دو له سیته پاریس – ارکستر فیلارمونیک برنو چک – ارکستر ماوارین چک – ارکستر بوهوسلاو مارتینوی زلین و ارکستر فیلارمونیک زومبتای مجارستان، به عنوان تکنواز پیانو نیز در اروپا، ایالات متحده، کانادا، آسیا شرکت جسته است و به دلیل علاقهٔ ویژهٔ به موسیقی مدرن و معرّفی آن، به اجرای آثار آهنگسازان معاصر و جوان همّت گماشته و شمار زیادی از آثار آهنگسازان معاصر برای نخستین بار با اجرا وی ضبط و آرشیو شده است.
هومن خلعتبری به عنوان نوازنده پیانو با خوانندگان بسیاری از جمله پری زنگنه، گوگوش، سروش ایزدی،نسرین عسگری، شیرین عسگری، نسرین حُبّی، سارا حمیدی و همچنین حسین سرشار، احمد پارسی، رشید وطندوست، اسفندیار قره باغی و رامتین قضوی بر روی صحنه اجرا و همکاری داشته است.
برنامه فستیوال در سال ۲۰۲۳ اپرای ” یک ترک در ایتالیا / Il Turco in Italia ” اثر جواکینو روسینی / Gioachino Rossini و کنسرت اختتامیه فستیوال «شب آمریکایی / American Night» نام داشته و به اجرای آثار آهنگسازان آمریکایی اختصاص دارد.
بعلاوه، رهبری سری کنسرتهای افتتاحیه این فستیوال که در فضای باز برگزار شده و به
نام ”کلاسیک در زیر نور ستارگان / Klassik unter Sternen” معروف میباشند نیز به رهبری وی برگزار میشود.
همزمان با فعالیت در اپرای گرتس، هومن خلعتبری از سال ۱۹۹۸ میلادی ( ۱۳۷۷ شمسی ) تا به امروز مدیرهنری فستیوال موسیقی کلاسیک ” قصر کیرشتِتِن / Schloss Kirchstetten ” در شمال کشور اتریش است.
همچنین از سال ۲۰۱۰ میلادی رهبر افتخاری ارکستر” سولیستهای برنو / Virtuosi Brunensis ” بوده که با همراهی این ارکستر، اپراهای بسیاری را به روی صحنه این فستیوال برده است.
اپراهایی که به رهبری وی در فستیوال بین الملی موسیقی کلاسیک قصر کیرشتِتِن به روی صحنه آمده عبارتند از:
” فلوت سحر آمیز “موتزارت
” دون ژوان “موتزارت
” آرایشگر شهر سویل “جواکینو روسینی
” توسکا ” پوچینی
” همه زنها اینگونهاند ” موتزارت
” دستبرد به حرمسرا ” موتزارت
” سیندرلا ” جواکینو روسینی
” لا تراویاتا ” جوزپه وردی
” مدیر تئاتر “موتزارت / ” اول موسیقی، بعداً کلام ” آنتونیو سالیری
” خفاش ” یوهان اشتراوس
” ازدواج فیگارو ” موتزارت
” ریگولتو ” جوزپه وردی
” دون ژوان “موتزارت ( اجرای جدید )
” اکسیر عشق ” گائتانو دونیزتی
” دون پاسکوال ” گائتانو دونیزتی
2017
” دختر گُردان ” گائتانو دونیزتی
” آرایشگر شهر سویل ” جواکینو روسینی ( اجرای جدید )
” دختری ایتالیایی درالجزایر ” جواکینو روسینی
به علت همهگیری ویروس کرونا تمام اجرا کنسل شد.
” موسیو بروسکینو ” جواکینو روسینی
” سیندرلا ” اثر جواکینو روسینی
قابل ذکر است که اجرای وی از سمفونی شماره ۹ اثر بتهوون در فیلم مستند ” در جستجوی شادی با هومن خلعت بری ” ( موجود در کانال یوتیوب ) نمایش داده شده و همچنین کنسرت ” یک شب ایتالیایی ” در افتتاحیه سال ۲۰۱۶ میلادی بطور مستقیم از فیسبوک پخش شده است.
هومن خلعتبری از سال ۱۳۷۸ تا به اکنون به عنوان رهبر و همکار هنری در اپرای شهر گراتس و همچنین مدرسهٔ آواز این اپرا (Singschule) فعالیت دارد.
فعالیتهای وی در فصل هنری ۲۰۲۲/۲۳ شامل اپراهای زیر است :
- B. Britten : „ War Requiem ” بنیامین بریتن – رکوییم جنگ
- Bedřich Smetana : „ Prodaná nevěsta “ بردریش اسمتانا – نامزد فروخته شده
- Kurt Weill : „ One Touch of Venus ” کورت وایل – یک لمس از الهه زهره
- J. Offenbach : „ La Grande-duchesse de Gérolstein ” ژاک افنباخ – دوشس بزرگ گرولشتاین
- Leoš Janáček : „ Katja Kabanova ” لئو یاناچک – کتیا کابانوا
- Nino Rota : „ Il cappello di paglia di Firenze ” نینو روتا – کلاه حصیری از فلورانس
- Verdi : „ La Traviata ” جوزپه وردی – لا تراویاتا
- Verdi : „ Don Carlo ” جوزپه وردی – دون کارلوس
گستره رپرتوار وی در عرصه ی رهبری ارکستر و رهبری کر، حاصل روحیهٔ انتخابگر اوست و
شامل طیف وسیعی از سبکهای مختلف مانند موسیقی کلاسیک (اپرا و سمفونی)، موسیقی مدرن و آتونال میباشد.
خلعت بری تحصیلاتش را در زمینه موسیقی سنتی ایرانی (ردیف نوازی) و کلاسیک غربی (رهبری کر و ارکستر) به پایان رسانده، اما بتهوون – واگنر – پوچینی و.. هنوز هم نتوانستهاند پیوند او را با موسیقی ایران قطع کنند.
رهبری موسیقی ارکسترال و گروه سازهای ایرانی به شیوه ای کاملاً نوین و معرفی آن برای اولین بار در جهان در طی پروژهٔ موسیقایی ” سیمرغ ” اثر حمید متبسم با تکخوانی همایون شجریان – یکی از فعالیتهای درخشان وی در حیطه ی موسیقی ایرانی است.
در این حین، اجرای آثار علی اکبر قربانی با آواز سارا حمیدی و همراهی گروه بین المللی ” وی – WE ” در سوئد و تورنتو ( فستیوال نوروزی تیرگان ) و سوییس، برگ جدیدی از حضور او در حوزه موسیقی ایرانی را رقم زده است.
از دیگر فعالیتهای جنبی او در کنار رهبری ارکستر و اپرا، اجرای ۳ دوره برنامه بسیار موفق آکادمی موسیقی گوگوش در” تلویزیون من و تو۱ ” به همراه ستاره موسیقی پاپ ایران خانم گوگوش و بابک سعیدی در زمینه موسیقی پاپ ایرانی است.
هومن خلعتبری در اواخر تابستان سال ۱۴۰۰ با همراهی سینا علم گروه ” آنسامبل شوش ” را تاسیس کرده است. این گروه چهار نفره شامل سینا علم ( کمانچه ) – حبیب بوشهری ( سازهای ضربی ) – تاده یوسفیان ( کنترباس ) و خود وی ( پیانو ) بوده و بیشتر به سمت و سوی موسیقی فیوژن و موسیقی ملل – بالاخص موسیقی ایران و خاورمیانه – تمایل دارد. اجراهای این آنسامبل در صفحه یوتیوب آنسامبل شوش قابل دسترسی است.